Biografie

P.J. den Hollander werd in 1946 geboren in Gouda in het huis waar zijn vader in 1942 een klein Schildersbedrijf begon.

Gouda bleef zijn thuisbasis, waar hij na de middelbare school de Nationale Schildersschool in Utrecht bezocht. Hier maakte hij voor het eerst kennis met zijn talent voor kleur en gevoel voor compositie.

Na een succesvolle toelating aan de Kunstacademie te Amsterdam in 1966 was het toch het ondertussen uitgebreide Schildersbedrijf van zijn vader dat zijn aandacht opeiste en gedwongen zijn eerste keus werd.

Startend als schilder, werkte hij zich op om in 1972 het bedrijf van zijn vader over te nemen. Een carrière als ondernemer was een feit. Ondertussen getrouwd en vader van 5 kinderen, slokte zijn familie en bedrijf al zijn tijd op en zijn carrière als beeldend kunstenaar werd op de lange baan geschoven.

Na een onstabiele periode in zijn gezondheid en nadat zijn jongste zoon het Schildersbedrijf overnam in 2000 vond P.J. den Hollander zijn rust en zijn liefde voor het doek terug, om het schilderen vanaf 2010 weer serieus op te pakken.

In dit jaar startte hij onder begeleiding van de Goudse kunstenaar Jan van Lokhorst en werd zijn creatieve ontwikkeling een bevrijdende ervaring waar hij lang naar had gezocht. Vanaf 2011 kreeg P.J. den Hollander ook scholing van kunstenaar Willem Hesseling om zijn vaardigheden en technieken verder uit te bouwen.

Ondanks deze relatief korte periode staat zijn productiviteit buiten kijf en is zijn passie onafgebroken aangewakkerd. P.J. den Hollander exposeert op bijzondere locaties die zijn schilderijen volledig tot hun recht laten komen. Hij vervaardigt hedendaagse kunst in een moderne stijl, hierbij staat de intensiteit van kleur en expressionisme centraal.